

Freek de Jonge is de zoon van een hervormd predikant. Het gezin verhuisde naar Workum en later naar Zaandam, en toen naar het dorp Kloetinge gelegen in de gemeente Goes. Toen hij 11 jaar was, stond Freek de Jonge voor het eerst op een podium in Zaandam. Na het afronden van de HBS, wat maar met moeite lukte, ging Freek de Jonge culturele antropologie en later Nederlands studeren in Amsterdam en kwam via het Amsterdamsch Studenten Corps in contact met Bram Vermeulen. Als Neerlands Hoop in Bange Dagen zetten zij vanaf 1969 het Nederlandse cabaret op zijn kop. Ze maakten furore met theater dat een mengeling van cabaret en rock 'n roll was. Neerlands Hoop werd het boegbeeld van de linkse beweging in Nederland.
Tien jaar lang lieten ze alle concurrentie achter zich. In 1979 gingen de Jonge en Vermeulen uit elkaar en in 1980 vond de Jonge eerste solovoorstelling, De Komiek, plaats. Hij was de eerste cabaretier die een rode draad in zijn verhaal aanbracht. Typisch voor de Jonge is ook de running gag, een grap waarnaar meerdere malen verwezen wordt. Freek de Jonge bracht enkele succesvolle programma's op het toneel, waaronder ook enkele oudejaarsconferences en nieuwjaarsconferences.
Naast zijn werk als cabaretier ondernam Freek de Jonge andere activiteiten. Zo schreef hij romans, presenteerde hij televisieprogramma's en speelde hij een rol in twee films, en eenmalig optreden als stadionspeaker bij AFC Ajax in 1989. Freek de Jonge staat dus niet alleen als cabaretier op het toneel. Zo speelde hij de nar in King Lear bij het Nationaal Toneel. Tijdens het Theater Festival in 1994 speelde hij in de voorstelling Minetti, een stuk van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. Begin jaren tachtig maakte Freek de Jonge met regisseur Jos Stelling de film De Illusionist, in 1986 verscheen de Jonges film DeKkkomediant. Onder de naam Frits zong Freek de Jonge liedjes met De Nits en brachten ze de cd Dankzij de Dijken uit. Op dit album staan onder andere Neerlands Hoop-klassiekers en een bijzondere Nederlandstalige versie van In the Dutch Mountains.

Meer informatie & bron: www.freekdejonge.nl