Zoutkamper visser vangt reuzenhaai - Alles van het MARNEGEBIED

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Zoutkamper visser vangt reuzenhaai

Historie - 3

Zoutkamper visser vangt een reuzenhaai in 1935
De Zoutkamper stoomtrawler ZK 85, “Albatros", van schipper Jacob Buitjes, liep op maandag 18 november 1935 met machineschade in Delfzijl binnen. De schipper had een ongewone vangst aan boord, namelijk een haai van 3,47 meter lengte, die een gewicht had van ongeveer 300 pond. Het dier werd gevangen op het N.W. gedeelte van het Borkummerrif op 20 vadem water (ca. 36 meter diep). Schipper Buitjes had de goede gedachte zich over deze vangst in verbinding te stellen met het Zoölogisch Laboratorium, met het gevolg, dat de kolos naar Groningen werd vervoerd. Daar in het laboratorium was men zo vriendelijk om enkele nadere inlichtingen te verstrekken. De directeur van het Zoölogisch Laboratorium, prof. Dr. E. H. Hazelhoff heeft het ten zeerste op prijs gesteld, dat hem de mededeling van het exemplaar werd gedaan, zodat men het naar hier voor wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen krijgen.

Uit wat men vertelde, bleek dat het gevangen dier een zogenaamde reuzen haai *(Cetorhinus Maximus) is, welke dieren 'n lengte kunnen bereiken van 10 tot 12 meter en een gewicht van duizenden kilo's. De reuzenhaai is de op één na grootste levende vis, na de walvishaai. Toch kan deze vangst als een grote zeldzaamheid worden beschouwd.
Een merkwaardigheid van deze soort is, dat zij, hun vervaarlijken naam ten spijt niet tot de gevaarlijke vissen behoren. Wanneer men van haaien spreekt, denkt men onmiddellijk aan mensenverslindende dieren. De reuzenhaai is een wat zachtaardiger exemplaar, wat onmiddellijk te zien is aan zijn gebit dat zeer slecht ontwikkeld is. Hij voedt zich niet met vis, maar met zogenaamde plankton. Aan den bouw van den bek is te zien, dat dit soort voedsel voor den reuzenhaai het voornaamste is: aan dezelfde kraakbeenstukken, waaraan de kieuwen bevestigd zijn, zitten aan den binnenkant fijne borstels, waaraan de kleine organismen, die van zijn gading zijn, blijven hangen.
Ook is het bekend, dat de reuzenhaai zich bijvoorbeeld met kwallen voedt.

* Reuzenhaaien leven in alle wereldzeeën met een gematigd klimaat. De reuzenhaai is een planktoneter en doorgaans ongevaarlijk voor mensen. Een klap met een staart is een potentieel gevaar en de huid is ruw genoeg om schaafwonden te kunnen veroorzaken, maar het is bekend, dat hij dikwijls uitgebreide strooptochten onderneemt. Het vlees van den reuzenhaai heeft niet veel waarde. Gedroogd wordt het nog wel als aas gebruikt. Vroeger bereidde men, bijvoorbeeld op de noordkust van Ierland, uit de lever traan.
Boven water heeft de reuzenhaai niet veel kracht.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu