Benes Genealogie - Alles van het MARNEGEBIED

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Benes Genealogie

Genealogie

 BENES een noord-Gronings geslacht  


De familienaam is ontstaan uit de mansnaam Bene en daar het patronymicum ook steeds als Benes is geschreven in plaats van Bene's is moeilijk vast te stellen wanneer deze naam als familienaam voor het eerst is gevoerd. Een patronymicum is de voornaam van iemands vader, plus (meestal) een s, b.v. Jan Benes. Benes is een afkorting van Beneszoon, (zoon van Bene). Deze toevoeging deed vroeger dienst als achternaam. Na de invoering van de burgerlijke stand (1811) is het nog vrij lang gewoonte gebleven om het patronymicum tussen iemands voornaam en zijn officiële achternaam te plaatsen. Voor een goed begrip zij vermeld dat in de tijd voor 1811 de mensen voor zover zij reeds een achternaam voerden, zo maar veranderen van achternaam. Gingen zij bijvoorbeeld verhuizen naar een andere boerderij die reeds gevestigde bekende naam had, dan namen ze vaak de naam van die boerderij aan en "vergaten" ze hun vorige naam. Ook kwam het wel eens voor dat een reeds gevoerde achternaam geruisloos verdween, zonder dat er een ander voor in de plaats kwam.

Oorspronkelijk was het geslacht, dat zich later Benes noemde, een landbouwersgeslacht afkomstig uit de oude dorpen Westernieland, Wierhuizen en Pieterburen, allen gelegen in de tegenwoordige gemeente De Marne, voorheen gemeente Eenrum, alles gelegen in het Marnegebied, provincie Groningen. Omstreeks 1800 kozen de zoons uit dit geslacht het beroep van binnenschipper doch blijven de dochters nog enkele generaties in hun stand huwen. Tegenslag zal hieraan vermoedelijk niet vreemd zijn geweest.


Omtrent de oudste generaties van het geslacht Benes staan waardevolle gegevens opgetekend in deel I van "Ommelander geslachten" door de heer K.J.Ritsema van Ikema.
Ook in het boek "Boerderijen in het Halfambt" door G.Boerma, A.F.Kruizenga, R van der Tuuk, (Wolters-Noordhoff/E.Forsten), staan gegevens over het geslacht Benes.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu